Pretraga

Tekst
A A A
Prikaz
.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}
accessibility
Email
Veličina teksta
A A A
Tema
accessibility

Čestitke dr.sc. Jerku Ferri Certiću na obranjenoj doktorskoj disertaciji!

Opća bolnica Dubrovnik dobila je još jednog doktora znanosti. Internist, kardiolog Jerko Ferri Certić, dr.med. obranio je 10.srpnja 2024.g. na Medicinskom fakultetu u Splitu doktorsku disertaciju na temu “Usporedba učinka elektroda trajnog elektrostimulatora srca s aktivnom i pasivnom fiksacijom na oštećenje miokarda nakon implantacije elektrostimulatora srca”. Pojašnjava kako se prilikom ugradnje elektrostimulatora može koristiti elektroda s aktivnom ili pasivnom stimulacijom za srčani mišić te kako obje metode imaju svoje prednosti i nedostatke, dok cjelokupni proces implantacije elektrostimulatora izaziva određeni nivo oštećenja srčanog mišića.

-Istraživanjem smo željeli doznati ima li neka od tih elektroda prednosti što se tiče nivoa oštećenja srčanog mišića. Dokazali smo da implantacija elektrostimulatora izaziva oštećenje miokarda, ali nevezano za vrstu fiksacije elektroda. Kako su povećane vrijednosti troponina povezane s lošijom prognozom bolesnika cilj nam je poboljšati tehnike implantacije, koristiti novije materijale i nove metode ne bi li se na taj način smanjilo oštećenje srčanog mišića. – ističe dr.sc. Ferri Certić.

Inače, implantacija elektrostimulatora je terapija izbora za bolesnike sa simptomatskom bradikardijom. Od prve implantacije 1958. godine milijuni bolesnika imaju implantiran elektrostimulator, a broj implatacija svake je godine veći. U prospektivnom, randomiziranom, multicentričnom istraživanju dr.sc. Ferri Cerića bilo je uključeno 326 ispitanika koji su imali indikaciju za ugradnju trajnog elektrostimulatora srca. Primarni cilj ispitivanja je bio kvantifikacija miokardijalnog mikrooštećenja koje se pripisuje implantacijskoj proceduri, a sekundarni cilj određivanje udjela bolesnika prije i nakon zahvata koji imaju hsTnT vrijednost za dijagnozu akutnog koronarnog zbivanja. Ovo istraživanje je pokazalo da nema signifikantne razlike u visini oštećenja srčanog mišića između aktivne i pasivne elektrode i da su obje vrste fiksacije jednako traumatične za srčani mišić. 80% bolesnika prilikom implantacije ima vrijednosti hsTnT koje prelaze granicu za dijagnozu akutnog koronarnog zbivanja. Povećane vrijednosti hsTnTsu povezane s kratkoročnom i dugoročnom prognozom bolesnika. Stoga u budućnosti treba raditi na novim tehnikama i materijalima koji će prilikom implatacije elektrostimulatora smanjiti mikrooštećenje miokarda – zaključeno je u doktorskoj disertaciji dr.sc. Jerka Ferri Certića.