Pretraga

Tekst
A A A
Prikaz
.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}
accessibility
Email
Veličina teksta
A A A
Tema
accessibility

VLADA ĆE S VIŠE OD 20 MILIJUNA EURA U POTPUNOSTI FINANCIRATI ENERGETSKU OBNOVU OPĆE BOLNICE DUBROVNIK!

Vlada RH na svojoj je posljednjoj sjednici 1.8.2024. na prijedlog Ministarstva zdravstva RH donijela Odluku o davanju pune potpore energetskoj obnovi Opće bolnice Dubrovnik ukupne vrijednosti od 20.211.338,65 eura!
Općoj bolnici Dubrovnik u studenome prošle godine za „Energetsku obnovu zgrada javnog sektora“ Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 7.364.913,12 eura.
Budući da je vrijednost projekta energetske obnove Opće bolnice Dubrovnik procijenjena na 20. 211.338,65 eura, od čega je kroz program energetske obnove zgrada javnog sektora osigurano 7.364.913,12 eura bespovratnih sredstava, na današnjoj sjednici Vlade odlučeno je preostali iznos od 12.846.425,53 eura osigurati u Državnom proračunu Republike Hrvatske na razdjelu 096 Ministarstvo zdravstva RKP-31528 Opća bolnica Dubrovnik.
-Zahvaljujem Vladi RH, Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, posebno predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću te ministrima Bačiću i Berošu, kao i svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta i prepoznali važnost energetske obnove naše ustanove koja je izgrađena 80-ih godina prošlog stoljeća i nužno je trebala obnovu u brojnim segmentima. – istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik izv.prof.prim.dr.sc. Marijo Bekić, dr.med.
U obrazloženju ove odluke navodi se kako Vlada Republike Hrvatske podupire unaprjeđenje zdravstvene zaštite, kao i podizanje dostupnosti i kvalitete zdravstvenih usluga stanovnicima Dubrovačko-neretvanske županije kroz realizaciju projekta energetske obnove Opće bolnice Dubrovnik. Realizacijom ovoga projekta značajno će se unaprijediti rad Opće bolnice Dubrovnik u cjelini i osigurati uvjeti za daljnji razvoj medicinskih djelatnosti sekundarne razine i pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite pacijentima u Općoj bolnici Dubrovnik. – stoji u Odluki Vlade Rh.
Prema dinamici utroška sredstava:
– u 2025. bit će osigurano 4.038.403,33 eura – od čega je iz bespovratnih sredstava osigurano 1.469.697,88 eura, a u državnom proračunu je potrebno planirati iznos od 2.568.705,45 eura
– u 2026. potrebno je osigurati 16.172.935,32 eura od čega je iz bespovratnih sredstava osigurano 5.895.215,24 eura, a u državnom proračunu je potrebno planirati 10.277.720,08 eura.
Vlada RH zadužila je Ministarstvo zdravstva da, u suradnji s Općom bolnicom Dubrovnik, poduzme potrebne radnje vezane za realizaciju energetske obnove dubrovačke Opće bolnice.
Sam projekt projekt energetske obnove Opće bolnice Dubrovnik počeo je u prosincu 2023.
– Projekt obuhvaća novu fasadu, solarnu elektranu, nove otvore te strojarske radove, a sama bolnička zgrada izgrađena krajem 80-ih godina prošlog stoljeća treba temeljitu energetsku obnovu budući da dijelovi bolnice nemaju dostatan sustav hlađenja, stolarija je u lošem stanju, neke prostorije nemaju zaštitu od atmosferilija ili je ona oštećena. – naglasio je tom prigodom ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik izv.prof.prim.dr.sc. Marijo Bekić, dr.med. uz napomenu kako samo prosječni mjesečni troškovi za potrošnju električne iznose od 80 do 100 tisuća eura, a ukupna ušteda energije nakon završetka energetske obnove trebala bi biti veća od 60%.
Plan je obnoviti ovojnicu bolnice i zaštiti krov što podrazumijeva toplinsku izolaciju pročelja, zamjenu vanjske stolarije, montažu kliznih aluminijskih grilja, toplinsku i hidroizolaciju ravnih krovova i oborinsku odvodnju. Opsežnim projektom predviđena je i rekonstrukcija, sanacija i dogradnja strojarskih instalacija, zamjena unutarnje i vanjske rasvjete, klimatizacija, ozelenjivanje okoliša, kao i instaliranje fotonaponske elektrane na nadstrešnicama parkinga. Realizacijom projekta poboljšat će se i pristup bolnici osobama s invaliditetom.