Pretraga

Tekst
A A A
Prikaz
.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}
accessibility
Email
Veličina teksta
A A A
Tema
accessibility

Otvaranje Centra za polisomnografiju u Općoj bolnici u Dubrovniku

Nova grana medicine u OB Dubrovnik – Medicina spavanja i budnosti

U Općoj bolnici u Dubrovniku počeo je s radom Centar za polisomnografiju. Nedavno potpisanim Sporazumom o suradnji pri osnivanju Centra za polisomnografiju u OB Dubrovnik, dubrovačka bolnica uskoro bi trebala prerasti u Centar za medicinu spavanja i budnosti čime se značajno podiže kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga dubrovačke bolnice.

– Neprihvatljivo mi je bilo da se pacijentima s poremećajima spavanja i budnosti, a takvih je zasigurno više od dvije milijarde na cijelom svijetu, pomoć može pružiti samo u dva hrvatska grada, odnosno bolnička centra. U Hrvatskoj je oko milijun ljudi s poremećajima spavanja i budnosti, a donedavno im se moglo pomoći isključivo u Zagrebu i Splitu. Iznimno me veseli što su uspostavljeni centri u Rijeci, Osijeku i na Rabu, a pomogli smo i našim kolegama u susjednoj BiH u Mostaru da se tamo uspostavi Centar za medicinu spavanja, ističe europski i svjetski stručnjak prof.dr.sc. Zoran Đogaš, dr.med., voditelj Centra za medicinu spavanja u Splitu te predsjednik Hrvatskog somnološkog društva-Društva za medicinu spavanja Hrvatskoga liječničkog zbora.
-Sad s uspostavom novih centara u Dubrovniku i Zadru to postaje jedna lijepa priča koja je na ponos modernoj medicini u Hrvatskoj i koja čini razliku u međunarodnom prestižu.
S obzirom na svekoliki razvoj naše zemlje i uključenost u međunarodna zbivanja zadnjih godina, te na izniman turistički rast, jako je važno imati razvijenu zdravstvenu skrb u ovom području medicine u kojemu se događa nevjerojatan razvoj u zadnje vrijeme, naglašava prof. Đogaš.

U proteklom desetljeću značajno je porasla svijest o važnosti prepoznavanja, dijagnosticiranja i liječenja poremećaja spavanja, od kojih su neki izravno povezani s povećanim pobolijevanjem i smrtnosti općenito, poput apneje tijekom spavanja koja je rizik za srčani i moždani udar, hipertenziju, dijabetes i depresiju, kao i prometne nezgode.

– Uspostava Centra za polisomnografiju u OB Dubrovnik veliki je iskorak s obzirom da će biti odmah moguće dijagnosticirati poremećaje spavanja. U planu je i daljnji razvoj i osnivanje Centra za medicinu spavanja i budnosti, što je značajan pomak za lokalno stanovništvo Dubrovačko-neretvansko županije, ali i za cijelu Dalmaciju i Hrvatsku. Uspostavljanjem još jednog punkta rasteretit ćemo vodeće centre poput Splita i omogućiti lakši pristup našim pacijentima do zdravstvene skrbi. Pored toga, uštedjet ćemo novac hrvatskom zdravstvenom sustavu i potaknuti dodatno educiranje medicinskog osoblja. – naglašava prof.prim.dr.sc. Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

Dubrovački tim funkcionirat će u okviru Odjela za pulmologiju i imunologiju, u suradnji s Odjelom za neurologiju i Odjelom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a u njemu su već angažirani: internist i pulmolog Ivana Dujmović, dr.med. koja je buduća voditeljica liječnika u timu, te prvostupnica sestrinstva Marija Matana i prvostupnici fizioterapije Iva Miljević, Antonio Bazdan i Josip Majić.
Projekt je realiziran u suradnji Medicinskog fakulteta u Splitu predvođenog dekanom prof. Antom Tonkićem i KBC Split s ravnateljem prof. Markom Jukićem, dr.med. te Općom bolnicom Dubrovnik, ujedno Nastavnom bazom splitskog Medicinskog fakulteta, koju vodi ravnatelj prof. Marijo Bekić, dr.med. Cijeli projekt ostvaren je zahvaljujući suradnji Sveučilišta u Splitu predvođenog rektorom prof. Draganom Ljutićem i Sveučilišta u Dubrovniku predvođenog sadašnjim rektorom prof. Nikšom Burumom i novoizabranim rektorom prof. Nebojšom Stojčićem. Pokretač inicijative bio je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik izv.prof.prim.dr.sc. Marijo Bekić, dr.med. u suradnji s voditeljem Odjela za pulmologiju i imunologiju prim. Žarkom Vrbicom, dr.med. i Ivanom Dujmović, dr.med. koja se već educirala u medicini spavanja i bit će nositeljica te djelatnosti u Dubrovniku.

Republika Hrvatska uvela je i međunarodni specijalistički poslijediplomski studij na engleskom jeziku koji se kao zajednički svehrvatski studij izvodi na Sveučilištu u Splitu na Medicinskom fakultetu. Voditelj studija je prof.dr.sc. Zoran Đogaš, ujedno i urednik prvog izdanja europskog udžbenika za medicinu spavanja Sleep Medicine Textbook. Republika Hrvatska uključena je i u trenutno najveći svjetski projekt u medicini spavanja Sleep Revolution u okviru programa Obzor 2020. Projekt je vrijedan 15 milijuna eura preko Centra za medicinu spavanja u Splitu i njegovih djelatnika.
Sveučilište u Splitu vodi i međunarodni Erasmus+ projekt eSleep-dHealth u suradnji s kolegama s Islanda i s Krete u Grčkoj. Cilj mu je unaprijediti edukaciju u medicini spavanja s naglaskom na primjenu nove digitalne tehnologije i umjetne inteligencije kako bi se poboljšala i olakšala zdravstvena skrb posebice na udaljenim lokacijama poput otoka.