Petak, 27 Siječanj 2023 12:40

ODRŽAN STRUČNI SEMINAR O ZBRINJAVANJU OSOBA S POREMEĆAJIMA MENTALNOG ZDRAVLJA

U suorganizaciji Opće bolnice Dubrovnik, Odjela za psihijatriju, Klinike za psihijatriju Vrapče, Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju i Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te potporu Upravnog odjela za sport, obrazovanje i civilnu skrb Grada Dubrovnika u Dubrovniku je u Lazaretima održan stručni seminar na temu prevencije lišavanja poslovne sposobnosti i smjernica za smještaj osoba s problemima mentalnog zdravlja. Cilj seminara bio je povećati kompetencije dionika u sustavu skrbi za mentalno zdravlje i otvoriti diskusiju o boljem razvoju psihijatrije u zajednici.

O transformaciji institucija s konceptom oporavka i poštivanju ljudskih prava govorile su organizatorice seminara psihijatre Marijana Batković iz Opće bolnice Dubrovnik i prof.prim.dr.sc. Slađana Štrkalj Ivezić iz Klinike za psihijatriju Vrapče.  

Predavanje o smjernicama za stambeno zbrinjavanje i lišavanje poslovne sposobnosti predstavila je prof.prim.dr.sc. Slađana Štrkalj Ivezić, a o konceptu suradnje Odjela psihijatrije Opće bolnice Dubrovnik i Udruge Lukjernica predavanje su održale specijalistica psihijatrije Marijana Batković i voditeljica Udruge Lukjernica Mira Đubur Šejtanić. 

Zamjenica i savjetnica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević i Sunčica Pivčević, govorile su o lišavanju poslovne sposobnosti i stambenom zbrinjavanju u RH s aspekta ljudskih prava, kao i o Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i njezinoj implementaciji u Republici Hrvatskoj.  

Sudionicima stručnog seminara najzanimljivija tema bilo je aktualno lišavanje poslovne sposobnosti i stambenog zbrinjavanja osoba s poremećajima mentalnog zdravlja u gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji o čemu su govorili: Marko Grgurević iz Upravnog odjela za sport, obrazovanje i civilnu skrb Grada Dubrovnika, Nikoleta Borković Ljubić iz Odjela za zdravstvo i branitelje Dubrovačko-neretvanske županije, sudac Zoran Nikolić iz Općinskog suda u Dubrovniku, Draga Raguž iz Centra za socijalnu skrb Dubrovnik te specijalist psihijatrije Hrvoje Marković iz Opće bolnice u Dubrovniku. U radu stručnog seminara sudjelovali su i djelatnici Centra za socijalnu skrb Dubrovnik i Korčula uz ravnateljice Suzanu Glavočić i Dobrilu Petković Kolumbić, kao i predstavnici udruga Lukjernica, Poseban prijatelj, Prijatelj, Prijateljica plus te Centra za rehabilitaciju Josipovac. 

Druženje je nastavljeno u popodnevnim satima u prostorima Lukjernice gdje su se s korisnicima susrele psihijatre Slađana Štrkalj Ivezić i Marijana Batković. 

Naručite se
1000 znakova
Dodaj datoteke