Subota, 11 Veljača 2023 20:49

LASERSKA OPERACIJA VENA U OPĆOJ BOLNICI U DUBROVNIKU

LASERSKA OPERACIJA VENA U OPĆOJ BOLNICI U DUBROVNIKU Tonći Plazibat/Cropix /dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Među novim zahvatima koji se provode u Općoj bolnici Dubrovnik, posebnu pozornost zbog činjenice što se uglavnom izvodi u privatnim zdravstvenim ustanovama, izaziva operacija laserskog liječenja varikoziteta, odnosno endovaskularna laserska operacija vena. Riječ je o zahvatu koji omogućuje pacijentu brži oporavak i napuštanje bolnice tijekom 24 sata.

Lasersko liječenje varikoziteta je novi zahvat u Općoj bolnici Dubrovnik. Na razini države radi se niz godina kod privatnih zdravstvenih ustanova. Nama je zaista želja da naši pacijenti imaju što veću lepezu zdravstvenih usluga na koju imaju pravo, ulažemo u edukaciju naših kolega i nabavku najmodernije opreme na tržištu, kao što je današnji primjer, ističe ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik izv. prof. prim. dr. sc. Marijo Bekić.

Vaskularni kirurg dr. Periša Konjuh naglašava kako će ovaj zahvat mnogo značiti upravo za pacijente.

Riječ je o zahvatu koji je za Opću bolnicu Dubrovnik nov i za pacijente će značiti mnogo. Zahvat inače na razini vaskularne kirurgije nije ništa novo, ali jest značajan za dubrovačku bolnicu, odnosno za pacijente budući da na poštedan način rješava problem varikoznog sindroma kod pacijenata. Zahvat se naziva EVLA – endovaskularna laserska ablacija vena s laserom, a procedura je zapravo jednostavan i sve se radi u lokalnoj anesteziji. Ultrazvukom se prikazuje problematična vena, anestezira se to područje, sonda se stavlja u venu i određenom energijom prži. Zahvat je relativno brzo gotov, a pacijent isti dan može napustiti bolnicu - objašnjava dr. Periša Konjuh.

Voditelj Odjela za vaskularnu kirurgiju, dr. Igor Hozić naglašava kako se očekuje veliko zanimanje pacijenata za provođenje ovog zahvata.

Općenito je zanimanje za ovaj zahvat veliko. Želio bih napomenuti da se endovenski zahvati rade kao što smo danas radili laserom, ali se mogu raditi i radiofrekvencijama. Isto tako postoji, a laici su najviše upoznati s tim, pjena. Pjenom se bavi više struka, nije vezana samo za vaskularnu kirurgiju. Ipak, rekao bih da pjena nije zahvat koji bi zadovoljio endovensko izlječenje površinskog venskog sustava, pogotovo glavnih vena. Često dođe do rekanalizacije vena koje su obliterirane pjenom. Dakle, radiofrekventne struje su u principu vodilja u endovenskom liječenju površinskog venskog sustava, odnosno kronične venske insuficijencije. - objašnjava dr. Hozić i ističe kako su ljudi zainteresirani za operacije vena, ali im je nerijetko svojevrsna kočnica bila upravo nemogućnost plaćanja takvog zahvata u privatnim ambulantama.

Naručite se
1000 znakova
Dodaj datoteke