Subota, 04 Ožujak 2023 18:27

AMERIČKO PENN STATE SVEUČILIŠTE U POSJETI OPĆOJ BOLNICI DUBROVNIK

Opću bolnicu Dubrovnik u subotu, 4. ožujka 2023, posjetili su američki profesori i studenti Medicinskog fakulteta Penn State Sveučilišta iz Pennsylvanije.

Izv.prof.prim.dr.sc. Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik, gostima iz Sjedinjenih Američkih Država najprije je prikazao rad hitnog bolničkog prijema, najmodernijeg dijela Opće bolnice Dubrovnik u koji je uloženo 2.918.235 eura (21.987.441,56 kn). Upoznao ih je s načinom prijema pacijenata, trijažom, intenzivnim jedinicama, brojem kreveta, kao i operacijskim dvoranama, s posebnim osvrtom na uvjete i način rada za vrijeme COVID-19 pandemije kada su poduzete i posebne mjere potpune reorganizacije rada Opće bolnice Dubrovnik i prenamjene brojnih bolničkih prostora. Ravnatelj dubrovačke bolnice izv.prof.prim.dr.sc. Marijo Bekić iznio je i podatke o broju pacijenata koji zbog hitnih stanja trebaju helikopterski prijevoz – policijski, vojni ili prijevoz zrakoplovom Vlade RH i u kojim se slučajevima koriste. Bilo je govora i o znanstvenoj i sveučilišnoj djelatnosti Opće bolnice Dubrovnik. Ravnatelj Bekić naglasio je ambiciju Opće bolnice Dubrovnik za formiranjem Zavoda za kirurgiju u Općoj bolnici Dubrovnik koji bi djelovao pri Katedri za kirurgiju Medicinskog fakulteta u Splitu.

Pažnju gostiju iz SAD-a prof. Benjamina Fredricka, dr.med., ravnatelja Međunarodnog zdravstvenog centra, Nasr Ghahramanija dr.med., profesora Odjela medicine i javnog zdravstva te prof. Gisoo Ghaffari, uz dvoje studenata medicinskog fakulteta Penn State Sveučilišta Pierce Currrana i Almu Jusufagić, koji su došli na inicijativu prodekanice za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju prof.dr.sc. Katarine Vukojević s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, posebno je zaokupio projekt Dnevne bolnice u Metkoviću i Dubrovniku, vrijedan 6.749.459,29 eura (50.853.801,07 kn) također sufinanciran sredstvima Europske unije. Samo u tri mjeseca rada Dnevna bolnica Metković primila je oko tisuću pacijenata iz Doline Neretve, s Pelješca, Korčule i okolnih općina. Ravnatelj Bekić od projekata u tijeku posebno je istaknuo projekt energetske učinkovitosti Opće bolnice u Dubrovniku.

Naručite se
1000 znakova
Dodaj datoteke