Utorak, 25 Travanj 2017 11:50

Predstavljen Osmojezični medicinski enciklopedijski riječnik u OB Dubrovnik

U Plavoj sali Opće bolnice Dubrovnik upriličeno je predstavljanje jedinstvenog djela u svjetskim razmjerima pod nazivom  "Osmojezični medicinski enciklopedijski riječnik ", autora dr. sc. Joza Marevića, riječnik koji obuhvaća medicinske pojmove na latinskom, engleskom, francuskom, njemačkom, španjolskom, talijanskom, esperantu i hrvatskom jeziku.  Na predstavljanu su sudjelovali ravnatelj bolnice doc. dr.sc. Marijo Bekić, doktorica Zrinka Farbis i profesorica latinskog jezika Jadranka Bagarić .

Uvodno obraćanje prisutnima riječima hvale i divljenja za ovo jedinstveno i značajno djelo uputio je ravnatelj bolnice docent Marijo Bekić te naglasio važnost doprinosa djela u medicini svima  od studenata do liječnika specijalista. "Zaista je divljenja vrijedna činjenica da je autor obuhvatio 50 tisuća pojmova na 3184 stranice te mu na tome još jednom čestitam i ponosan sam što se ovo djelo predstavlja upravo u našoj bolnici ", istaknuo je docent Bekić.
Doktorica Zrinka Fabris predstavila je autora Joza Marevića i njegov životni put te naglasila: " Posebno bih istaknula uz djelo koje danas predstavljamo, Hrvatsko - latinski enciklopedijski riječnik kao najsupješnije leksikografsko djelo Joza Marevića do sad. Ovaj Osmojezični enciklopedijski riječnik smatram krunom djelovanja autora".
Više o strukturi riječnika govorila je docentica dr.sc. Jadranka Bagarić, umirovljena profesorica latinskoga jezika, istaknuvši činjenicu kako je za nastajanje ovog riječnika autoru trebalo 12 tisuća sati rada i kako djelo teži četiri kilograma i naglasila važnost doprinosa djela razvoju i širenju  hrvatskog jeziku  u ostatku svijeta.

Autor djela Jozo Marević istaknuo je kako ga je na pisanje djela ponukala činjenica da je medicina u cijelom svijetu, što se tiče pojmova, u laganom kaosu. " Upravo zato odlučio sam napraviti jedno ovakvo djelo koje bi sistematiziralo medicinske pojmove, ali i olakšalo djelovanje liječnicima, ali i svima koji imaju potrebu za korištenjem stručnih termina medicine", naglasio je autor Marević.

Nakon službenog predstavljanja nastupili su učenici Klasične gimnazije Ruđera Boškovića, Gimnazije Dubrovnik i Medicinske škole Dubrovnik, koji su čitali tekstove na hrvatskom i latinskom jeziku. Paola Dražić  otpjevala je stihove hrvatskih latinista te na taj način uveličala događaj.
Prezentaciju je vodila Sandra Buratović.
Na kraju prezentacije autor je poklonio po jedan primjerak djela, OB Dubrovnik, predstavnicima škola i  biskupije.

Naručite se
1000 znakova
Dodaj datoteke