Petak, 19 Svibanj 2017 20:11

50 godina humanosti - Liga protiv raka Dubrovnik

50 godina humanosti - Liga protiv raka Dubrovnik dubrovniknet

Danas je u Kazalištu Marina Držića svečanom skupštinom obilježena 50 obljetnica Lige protiv raka Dubrovnik i na taj je način završen tjedan proslave velikog jubileja udruge koja svojim radom i djelovanjem promiče zdravstvenu zaštitu stanovništva u borbi protiv zloćudnih bolesti. Na svečanoj akademiji predstavljena je monografija "Pola stoljeća u službi humanosti ", o kojoj su govorili recenzent, predsjednik Hrvatske Lige protiv raka, prof.dr.sc. Damir Eljuga i glavni urednik prof.dr.sc. Marko Margaritoni. Prikazan je prigodni film o radu i rezultatima Lige kao i promotivni dokumentarni film s presjekom polustoljetnog djelovanja Lige, autora Vedrana Benića. Prisutnima se svojim izviješćem o pola stoljeća djelovanja Lige obratio predsjednik Lige Davor Miloglav dipl.oecc.

U drugom dijelu svečanosti dodijeljena su priznanja za doprinos radu Lige brojnim pojedincima, udrugama i institucijama među kojima je povelje za doprinos radu Lige dobio veći broj sadašnjih i bivših liječnika i zdravstvenih djelatnika OB Dubrovnik. Posebnu povelju u prigodi 50-te obljetnice, a za uspješnu suradnju kroz pola stoljeća, dobila je Opća bolnicu Dubrovnik. Priznanje je preuzeo ravnatelj bolnice Doc.dr.sc. Marijo Bekić, koji je na ovoj svečanosti bio i posebnim izaslanikom Ministra zdravstva prof.dr.sc. Milana Kujundžića koji je uz Predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović bio jedan od pokrovitelja ove obljetnice. Na kraju svečanosti najveće Počasno posthumno priznanje - Dijamantnu povelju s grbom Lige dodijeljeno je utemeljitelju Lige pokojnom Prim.dr. Marku Margaritoni za izniman doprinos u osnivanju i razvoju Lige protiv raka Dubrovnik te razvoju onkološke zaštite u Dubrovniku i Republici Hrvatskoj. Ovo priznanje preuzeo je njegov sin prof.dr.sc. Marko Margaritoni, sadašnji dopredsjednik dubrovačke Lige.

Važno je podsjetiti da je Udruga velikim brojem humanitarnih priloga Općoj bolnici Dubrovnik za nabavu opreme, potrošnog materijala i lijekova te za potporu edukacije, iz područja onkološke zaštite, do sada darovala više od 15 milijuna kuna vrijedne donacije. I ove godine Liga prikuplja sredstva od članarina i ostalih donacija za kupnju digitalog mamografa Općoj bolnici Dubrovnik.
Svečanu skupštinu umjetničkim programom uveličale su  klape Maestral, Ragusa Vecchia, Subrenum i Buco Pende te dramski umjetnici, Miše i Maro Martinović.

 

Naručite se
1000 znakova
Dodaj datoteke