Ponedjeljak, 12 Lipanj 2017 08:45

Osnovne smjernice za nadolazeće ljetne vrućine

Važno je naglasiti da za vrijeme ljetnih vrućina izbjegavate direktno izlaganje suncu u vremenu od 11 do 17 sati. Visoke temperature mogu izazvati osjećaj tromosti, glavobolje, dehidracije, vrtoglavice, sunčanice.

Da bi se zaštitili od posljedica vrućine koje mogu ugroziti zdravlje, preporuča se da uzimate dovoljne količine tekućine (više nego običajno), a najbolji izbor je voda ili blagi negazirani napitci. Također izbjegavajte teže fizičke napore koji dodatno iscrpljuju. Obratite pažnju na hranu i piće jer imaju značajnu ulogu u olakšavanju podnošenja vrućina. Savjetujemo vam da izbjegavate tešku i masnu prehranu, gazirane napitke i pića s visokim udjelom šećera. Prehranu bazirajte na kuhanim jelima i salatama, te vodite računa  da organizam opskrbite potrebnim vitaminima i mineralima, unošenjem dovoljnih količina voća i povrća.

Nosite laganu i prozračnu pamučnu odjeću te zaštite glavu kapom ili šeširom.

Posebnu pažnju treba posvetiti ugroženim skupinama u koje spadaju osobe starije životne dobi ( iznad 65 godina), kronični bolesnici, te trudnice i djeca. Češće ih kontaktirajte i pomažite u obavljanju poslova koji zahtijevaju izlazak iz kuće po velikim vrućinama. Djecu mlađu od dvije godine i novorođenčad zaštitite od izlaganja suncu i osigurajte im adekvatan unos tekućine.

Uživajte u ljetu i brinite se o svom zdravlju !

Naručite se
1000 znakova
Dodaj datoteke