Ponedjeljak, 06 Studeni 2017 08:31

Odjel za laboratorijsku dijagnostiku obilježio Međunarodni dan laboratorijske medicine

Odjel za laboratorijsku dijagnostiku obilježio Međunarodni dan laboratorijske medicine Dubrovniknet

U petak 3.studenog Odjel za laboratorijsku dijagnostiku s mališanima i učenicima obilježio je Međunarodni dan laboratorijske medicine i početak zajedničkih projekata

 

Međunarodni dan laboratorijske medicine, 5. studenoga, prvi put se ove godine obilježava u Hrvatskoj u organizaciji Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu. Prvi hrvatski Lab Med Day 2017 osmišljen je kao niz promotivnih akcija, predavanja, radionica koje će se održati u mnogim gradovima Hrvatske kako bi se široj javnosti predstavila medicinska biokemija i laboratorijska medicina.

Povodom Međunarodnog dana laboratorijske medicine, Odjel za laboratorijsku dijagnostiku pokrenuo je tri projekta, u suradnji s Dječjim vrtićima Dubrovnik, OŠ Lapad, OŠ Ivana Gundulića Dubrovnik i Gimnazijama Dubrovnik koji će trajati cijelu godinu ovisno o broju zainteresiranih učenika i vrtića za posjet laboratoriju.

Kod vrtićke djece cilj projekta je smanjiti strah od vađenja krvi što je naročito važno za predškolce budući da oni u sklopu sistematskog pregleda za školu imaju i vađenje krvi.

Kod učenika osmih razreda osnovnih škola program posjeta prati njihovo nastavno gradivo iz biologije, pa će se djeca upoznati sa svijetom krvnih stanica i izvođenjem laboratorijskih pretraga.

Učenici četvrtih razrede Gimnazija Dubrovnik upoznat će se s zanimanjima u laboratorijskoj medicini, kao i mogućnostima zapošljavanja i daljnjeg usavršavanja, kako bi se probudio interes i potaknulo učenike na upis Studija medicinske biokemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu.

Važnost projekata je ne samo u predstavljanju medicinske biokemije i laboratorijske medicine, već i u poticanju interesa učenika za zanimanja u području laboratorijske medicine.

Naručite se
1000 znakova
Dodaj datoteke