Utorak, 13 Veljača 2018 09:52

Uspješno održana akcija upisa dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Hrvatski registar u Dubrovniku

Nakon uspješno održane akcije  upisa dobrovoljnih darivatelja  krvotvornih matičnih stanica u Hrvatski registar u Dubrovniku,  u nastavku donosimo tekst zahvale Zaklade Ana Rukavina, svim sudionicima u organizaciji ove humane akcije , a posebno našim sugrađanima koji su se odazvali na akciju, te se upisali u Hrvatski registar kao potencijalni donatori.

 

60 novih potencijalnih darivatelja pridružilo se Hrvatskom registru

u Dubrovniku

 

Na akciji održanoj u subotu, 10. veljače 2018. godine u Dubrovniku u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica upisalo se 60 novih potencijalnih darivatelja.

Ova akcija održana je u suradnji Zaklade Ana Rukavina i Odjela za transfuziju Opće bolnice Dubrovnik kako bi povećali šansu za ozdravljenje oboljelim osobama kojima je potrebna transplantacija krvotvornih matičnih stanica.

„Prije 11 godina Ana nam je u naslijeđe ostavila misiju proširenja Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica kako bismo pomogli oboljelim osobama kojima je za liječenje potrebna transplantacija krvotvornih matičnih stanica. Lijek je u nama, poruka je svake akcije upisa u Hrvatski registar te njome želimo potaknuti građane na upis kojim mogu nekome spasiti život. Zahvaljujemo od srca doc.dr.sc. Mariju Bekiću, ravnatelju Opće bolnice Dubrovnik i prim.dr.Vesni Polandi Lasici na inicijativi i provedbi ove akcije te dragim Dubrovčani što su prepoznali našu misiju kojom zajedno možemo pomoći oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem.“, izjavila je Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina.

„Zahvaljujemo se Zakladi Ana Rukavina, gospođi Mariji Rukavini, upraviteljici Zaklade na podršci ovoj akciji, Mariji Stapar Zrile na savjetima i potpori, ravnatelju OB Dubrovnik, doc.dr.sc Mariju Bekiću na velikoj pomoći, Ministarstvu zdravstva na podršci, Dubrovačkoj biskupiji na ustupljenom prostoru, novinarkama Ivi Dedo i Leoni Rašica, Ljiljani Milidragović i svima koji su direktno ili indirektno pomogli u realizaciji akcije. Posebno se zahvaljujemo onima koji su danas dali uzorak krvi i upisali se u Hrvatski registar potencijalnih donatora krvotvornih matičnih stanica. Svojim postupkom povećali su nadu i mogućnost za ozdravljenje bolesnima.“, izjavila je prim.dr. Vesna Polanda Lasica, voditeljica Odjela transfuzijske medicine OB Dubrovnik.

Od 2013. godine, zalaganjem Zaklade Ana Rukavina, uz podršku Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, osam transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj pridružilo se misiji Zaklade Ana Rukavina; prikupljanju uzoraka za Hrvatski registar kako bi oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu pomogli da pronađu svog podudarnog darivatelja.

Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 58.768 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 81 oboljelu osobu u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

 

Naručite se
1000 znakova
Dodaj datoteke