Srijeda, 20 Srpanj 2016 06:29

Helikopteri hitne pomoći ipak i u Dubrovniku

Jug Hrvatske konačno je dobio hitnu helikoptersku bazu. Iako samo privremena, ministar zdravlja Dario Nakić vjeruje da će postati stalna.

U zajedničkom projektu Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane i Ministarstva zdravlja helikopter stacioniran u Dubrovniku, ovo će turističko područje u sezoni pokrivati za sve hitne medicinske letove.

Struka je zadovoljna, hitni pacijenti značajno sigurniji u sretan ishod.
Dubrovačko područje je specifično. Dok ostatak Hrvatske u pravilu ima bolnice u krugu od oko 30 kilometara, na dubrovačkom području nekima je bolnica i 200 kilometara daleko. Helikopter je opremeljen jedako kao i hitno medicinsko vozilo, a hitni slučajevi s juga Hrvatske sada ulaze u 'zlatni sat' medicinske pomoći.

Cijeli projekt Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) lani je počeo kao pilot projekt uz izvrsne rezultate. U četiri mjeseca, i to zimskog doba, iz dvije baze na Braču i Krku prevezeno je ukupno 225 pacijenata. Iako je prekinut u siječnju, nakon što je ministru Nakiću predano 12 000 potpisa peticije za nastavak rada, projekt je zaživio.

Resorni ministar vjeruje kako će i dubrovačka baza od iduće godine iz sezonske prerasti u stalnu.

Naručite se
1000 znakova
Dodaj datoteke