Srijeda, 13 Lipanj 2018 08:45

OB Dubrovnik: Mjere i postupci kod pojave ospica

Ospice su zarazna virusna bolest karakterizirana osipom koji se širi po tijelu.  Razmak između pojave prvih simptoma i pojave osipa je obično 3 do 5 dana.
Nakon 7 do 14 dana od izloženosti virusu obično se javlja povišena tjelesna temperatura uz bolove u mišićima, suhi kašalj zvuka poput laveža psa i upala očne spojnice (konjunktivitis). Javlja se bol u grlu (faringitis) i iscjedak iz nosa. Nekoliko dana nakon pojave prvih simptoma bolesti na sluznici usne šupljine javljaju se za ospice specifične Koplikove pjege. Te točkice nalikuju sitnim zrncima bijelog pijeska okružene crvenom areolom. Dan dva nakon pojave Koplikovih pjega pojavi se specifičan osip po koži. Osip počinje na čelu i ispod uha te na vratu. Osip je pjegast i sitnocrven i u roku od 24 do 48 sati proširi se po trupu i ekstremitetima. Temperatura može biti vrlo visoka (do 40 st. C)

Kako se prenose ospice ?

Ospice se prenose kapljičnim putem (virus se širi govorom, kašljanjem i kihanjem), odnosno izravnim kontaktom s bolesnikom tj. njegovim sekretima iz usta i nosa, ali i preko predmeta  kontaminiranih kapljicama zaražene osobe. Izvor zaraze je bolesnik 4 dana prije i 4 dana nakon izbijanja osipa. Budući se virus vrlo lako prenosi s čovjeka na čovjeka, zarazit će se više od 90% osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom ako nisu cijepljene ili nisu preboljele ospice. Virus može preživjeti 2 sata na površinama i predmetima.

Kako se liječe ospice?

Nema specifičnog lijeka protiv ospica. Bolest se liječi simptomatski a u slučaju komplikacija provode se razne metode liječenja.

Prevencija oboljevanja od ospica
Najučinkovitija mjera prevencije je cijepljenje ! Cijepljenje protiv ospica se provodi kombiniranim cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. U Hrvatskoj se cijepljenje provodi u dvije doze; prva doza nakon navršene prve godine života i druga doza prilikom upisa u prvi razred. Ukoliko se postigne procijepljenost djece od preko 95% smatra se da se bolest ne može javiti u epidemijskom obliku. Cjepivo protiv ospica u svijetu je u uporabi 50 godina i pokazalo se vrlo sigurno i učinkovito.

Mjere protiv širenja virusa ospica u OB Dubrovnik 

Kad posumnjate da imate ospice, preporuka je telefonski kontaktirati svog liječnika ili pedijatra i prenijeti mu svoja zapažanja,  da dobijete mišljenje ima li razloga za uputiti se na Odjel infektologije. Tako će se smanjiti pritisak i gužva u čekaonicama ambulante primarne zaštite i Hitne pomoći .
U OB Dubrovnik po nalogu ravnatelja bolnice do daljnjega na snazi je odluka o zabrani posjeta na bolničkim odjelima. Svim zdravstvenim djelatnicima i ostalom osoblju u bolnici rođenim iza 1960. godine preporuča se obaveza cijepljenja protiv ospica. 

Sve osobe sa sumnjom na ospice koje dolaze na Odjel za infektologiju moraju koristiti stražnji ulaz u bolnicu. Pješački pristup je s lijeve strane glavnog ulaza u bolnicu, a vozilom preko pristupa za Hitnu pomoć.

Zahvaljujemo se svim našim sugrađanima na pridržavanju navedenih mjera, u nadi da ćemo se svi zajedno na adekvatan način izboriti s novonastalom situacijom te standardima profesionalnosti i osobne odgovornosti osigurati sigurno okruženje .

 

Naručite se
1000 znakova
Dodaj datoteke