Ponedjeljak, 03 Prosinac 2018 10:57

Svečano otvorenje Simpozija medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata

Svečano otvorenje Simpozija medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata DubrovnikNet

Drugi dan simpozija upriličeno je svečano otvorenje po redu 3. simpozija Društva medicinskih sestara i tehničara u Domovinskom ratu, svečanost je održana na  Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku. 

Simpozij je otvorila Perica Klokoč, predsjednica podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS) Dubrovnik, dok je Agneza Aleksijević dopredsjednica Društva medicinskih sestara i tehničara u Domovinskom ratu pročitala svoje dvije pjesme, od kojih je jedna pjesma vezana uz stradanja Dubrovnika i Vukovara u Domovinskom ratu, a druga uz agresorski napad na Dubrovnik koji se dogodio 6. prosinca 1991. godine.

- Ja danas imam potrebu uputiti samo jednu rečenicu, a to je zahvala svima vama što ste tih godina imali dovoljno hrabrosti da ne napustite svoja radna mjesta i ostali ste raditi. Još vam više zahvaljujem što se danas, 2018. imate hrabrosti toga sjećati - kazala je danas na simpoziju glavna sestra dubrovačke bolnice Kristina Muhoberac.

- Teško je govoriti pred ovoliko hrabrih žena i muškaraca koji su tada, a većina vas i sada požrtvovno radite svoj svakodnevni posao. Ovih dana su tužne obljetnice, pod krvave obljetnice dakako spadaju Vukovar i Dubrovnik te se nadam da ćete svoje iskustvo prenijeti i na mlađe generacije - rekao je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc. Marijo Bekić.

- Posebno sam sretna i ponosna danas gledajući koliko vas se ovdje okupilo i koliko vas želi odati počast. Pozdravljam vas u ime udruge koja je stara 92 godine i koja brine o medicinskim sestrama i o napretku naše profesije. Ovo nije samo sjećanje, ovo je jedan poseban trenutak koji kroz simpozije „Da se ne zaborave devedesete“ okuplja sve vas koji ste sudjelovali diljem Republike Hrvatske u obrani suvereniteta gdje sa svima nama dijelite svoja potresna svjedočanstva koja će biti zapisana i u knjigu svjedočanstava - kazala je  predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara Tanja Lupieri.

Brigadni general dr. Kornelije Brkić, izaslanik Hrvatskog generalskog zbora na skupu je rekao kako je pun ljubavi i emocija.

- Oni koji odlaze i koji su odlazili ne razmišljaju koliko ste vi bili hrabri u ratu, braneći svoj život i braneći druge. Pomagali ste i protivnicima, veliki ste duhom i veliki ste vjernik.

Vedrana Iveta obratila se skupu u ime Hrvatske komore medicinskih sestara te kazala kako je i sama tijekom devedesetih doprinijela svojim dijelom i kako je pobijedilo zajedništvo.

- Danas također mislim da imamo temelje toga što smo napravili u Domovinskom ratu. Stvorili smo snagu zajedništva, zbog svega toga danas smo doprinijeli obrazovanju medicinskih sestara i to je dovelo do prepoznatljivosti medicinskih sestara. Medicinske sestre su hrabre i u ratu i u miru, možda ne dobivaju prilike da predstave što sve doprinose u zdravstvenom sustavu i svima onima koji nas trebaju – izjavila je Iveta koja je dodala kako sjećanja na rat možda pomalo uznemiruju, ali kako bi to trebali biti temelji mladim kolegama.

Nikša Kusalić u ime Ministarstva branitelja kazao je kako je vrlo važno da nove generacije medicinskih tehničara i sestara uzmu ove primjere za poticaj u njihovom daljnjem radu.

General Boris Zdilar izaslanik Ministarstva obrane na simpoziju je rekao kako mu je drago da se devedesete nikada ne zaborave i da se promiču prema mlađim generacijama kako bi oni znali kako se živjelo u to doba. Dodao je i kako je bio na ratištu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji tijekom 92'. godine tijekom svih napadnih operacija i deblokade Dubrovnika. /DubrovnikNet/

Naručite se
1000 znakova
Dodaj datoteke