Ponedjeljak, 20 Svibanj 2019 12:01

Stručni skup: ''Izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom u Gradu Dubrovniku“

Stručni skup: ''Izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom u Gradu Dubrovniku“ Dubrovački dnevnik

U organizaciji Grada Dubrovnika i Hrvatske komore arhitekata - područni odbor Dubrovnik održan je stručni skup i radionica ''Izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom u Gradu Dubrovniku“, u Amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku.

 

Na ovu temu govorili su predstavnici brojnih javnih ustanova, predstavile su se dobre prakse projekata usmjerenih na rad s osobama s invaliditetom, a bilo je i riječi i o pristupačnosti kao trajnoj i razvojnoj temi održivost.

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić je kazala kako Grad u suradnji s udrugama kontrinuirano provodi strategiju izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom te se u 2019. godini izdvaja oko tri milijuna kuna. Tepšić je navela kako je Grad raspisao javni poziv za programe udruga koje su zadužene za rad s osobama s invaliditetom, a gradska uprava provodi niz mjera za poboljšanje kvalitete života od kojih je zamjenica gradonačelnika istaknula ugradnju lifta u gradskoj upravi, projekt senzoričkog parka kod OB Dubrovnik, Sanitatov projekt 'Želiš li se mijenjati za mjesto?' te svakodnevno mjerenje i iscrtavanje parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom, a nabavlja se i transporter za osobe s invaliditetom u gradskoj jezgri te lifteri na plažama.

 

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc.prim.dr.sc. Marijo Bekić imao je izlaganje na temu 'Sveobuhvatni pristup ranoj intervenciji' budući da u OB Dubrovnik uskoro počinje s radom Poliklinika za mentalno zdravlje djece, a tema rane intervencije je iznimno važna.

- Na prostoru od 200 metara kvadratnih djeca će dobiti sveobuhvatnu stručnu pomoć što do sada nije bilo moguće. Mi smo mali grad i mala bolnica, ali potrebe su velike. Pomogli su nam brojni suradnici, a Ministarstvo izašlo u susret sa zapošljavanjem stručnjaka. U fazi smo opremnja i edukacije i zadovoljni smo odazivom - kazao je doktor Bekić dodavši kako Dubrovnik napreduje kada je u pitanju odnos prema osobama s invaliditetom te se prema njegovom mišljenju građani sve više senzibiliziraju po tom pitanju.

 

Naručite se
1000 znakova
Dodaj datoteke