Utorak, 13 Rujan 2016 13:07

ODJEL ZA ANESTEZIOLOGIJU, REANIMATOLOGIJU I INTENZIVNU MEDICINU

VODITELJ ODJELA
Marija Doršner, dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, subspec. intenzivne medicine
E-mail: marijado@bolnica-du.hr
GLAVNI TEHNIČAR
Vlaho Knez, bacc. med. techn.
E-mail: vlahok@bolnica-du.hr
LIJEČNICI
Marija Doršner, dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, subspec. intenzivne medicine
Mr. sc. Ante Crnčević, dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, subspec. intenzivne medicine
Aida Čustović, dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine
Mija Duper Handabaka, dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine
Ružica Leženić Vlahović, dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, subspec. intenzivne medicine
Saša Mikjel, dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, subspec. intenzivne medicine
Zdravko Nižić, dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, subspec. intenzivne medicine
Laura Spužević Šoša, dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine
Anita Vuković, dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine
Miljenko Mratinović dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine

Ivana Pavlić, dr. med. specijalizant anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine
Alma Tikveša, dr. med. specijalizant anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine
KONTAKT
Odjel: +385 (020) 431-644
Ambulanta: +385 (020) 431-614

UKRATKO O ODJELU
Prva anestezija u Dubrovniku izvedena je 20. travnja 1847. u bolnici „Domus Christi” . Operaciju su izveli  dr. Frano Lopižić, dr. Vlaho Šarić i dr. August Kaznačić. Etersku masku napravio je dr. Niko Pinelli, a samu anesteziju „etersku narkozu“ primijenio je magistar farmacije Antun Drobac.
Služba za anesteziju utemeljena je 1973. u „Staroj bolnici“ na Šiškovu, a šef je postao prvi  dubrovački anesteziolog Mladen Kuzmić, dr. med., koji je izvodio opće endotrahealne anestezije.
REGIONALNA ANESTEZIJA u dubrovačkoj bolnici izvodila se i ranije. Ginekolozi su radili spinalnu anesteziju za carski rez još 50-ih godina prošlog stoljeća. Intravenska regionalna anestezija (IVRA) radila se 70-ih godina, a epiduralna 80-ih. Periferni nervni blokovi počeli su se raditi 90-ih godina prošlog stoljeća (aksilarni, a poslije i supraklavikularni blok), a krajem 90-ih i suvremena spinalna anestezija te cervikalni blok. 
Danas regionalne tehnike čine više od 30% svih anestezija u dubrovačkoj bolnici.
LARINGEALNA MASKA KOD ADENOTONZILEKTOMIJE i SPINALNA ANESTEZIJA ZA CARSKI REZ su metode anestezije po kojima je dubrovačka bolnica postala poznata i izvan nacionalnih granica jer su radovi o njima prezentirani na nacionalnim, regionalnim i europskim skupovima te objavljeni u više časopisa i kongresnih sažetaka.

Organizacija odjela danas:
Stacionarni dio odjela-JIL raspolaže sa šest kreveta. Na odjelu rade specijalizarni stručnjaci iz područja anestezije i reanimatologije koji  uz asistenciju medicinskih sestara i tehničara  provode složene vrste anestezije, intezivnog liječenja i dijagnostike. Odjel je opremljen modernim uređajima za monitoring, koji omogućava praćenje stanja životno ugroženih pacijenata. Godišnje se na našem odjelu liječi oko 500 pacijenata.
U sklopu odjela u prostorijama niskog prizemlja nalazi se Ambulanta za anesteziju u kojoj se vrše pregledi pacijenata prijeoperacijske obrade (anesteziološka obrada).
Ambulanta za bol skrbi o pacijentima  upućenim od liječnka obiteljske medicine i/ili sa preporukom specijaliste radi stanja akutne i kronične boli. Liječnik anesteziolog svojim radom uključen je u rad palijativne skrbi.
Reanimacijski tim  se sastoji od liječnika i anesteziološkog tehničara, te uz svoj redovan rad  po potrebi intervenira na razini bolnice u slučaju kad stanje pacijenta iziskuje reanimaciju. Šest elektivnih i tri hitne operacijske dvorane opremljenu su sa suvremenim anesteziološkim uređajima i monitorima. U sklopu operacijskog bloka nalazi se soba za oporavak/Recovery/ gdje se provodi postanestezijska skrb operiranih pacijenata. Pacijenti nakon operacijskih zahvata borave u Recovery sobi u prosjeku dva sata ili duže po procjeni anesteziologa u cilju smanjenja boli, mučnine i povraćanja uz monitoring vitalnih funkcija.

 

Više u ovoj kategoriji: ODJEL ZA NEUROLOGIJU »
Naručite se
1000 znakova
Dodaj datoteke