Odjel bolničke prehrane i dijetetike sastoji se od:
Na Odjelu prehrane i dijetetike zaposlen je 31 djelatnik (Voditelj odjela, dijetetičar, voditelj kuhinje, kuhari, servirke, pomoćni radnici, ekonom/skladištar i administrator).
Prehrana bolesnika je najvažnija zadaća zaposlenika Odjela bolničke prehrane i dijetetike te zahtjeva osposobljene i stručne kadrove koji rade na izradi planova i pripremi bolničke prehrane. Zahtjevi i potrebe za dijetalnom prehranom su sve veći i sastavni su dio liječenja bolesnika te ublažavanja njihovih tegoba. Svakom bolesniku u bolnici određuje se dijeta sukladno njenoj namjeni. Kroz karakteristiku dijete data je uputa za vrstom, količinom, načinom pripreme i brojem serviranja određene hrane.
Prehrana bolesnika određena je Odlukom o standardu prehrane bolesnika u bolnicama („Narodne novine“,broj 59/15) koja u svim bolnicama na području Republike Hrvatske osigurava:
Za svaku dijetu navedeni su sljedeći podaci:
Prema svom sastavu i mogućnosti korištenja koriste se:
Bolesnicima kojima zbog zdravstvenog stanja nije moguće na ovaj način odrediti dijetu, određuje se individualna dijeta kombinacijom postojećih, a kriterij za odabir bazične dijete je najstroža dijeta koja ulazi u kombinaciju. Uveden je modul „Dijetetičar” koji nam omogućava:
Dodatne aktivnosti:
Zbog promjene stila života kao i velikog napretka u tehnologiji nameće se potreba za stjecanjem novih znanja, vještina kao i za uvođenjem modernih tehnologija u svakodnevni rad.
Nacionalna strategija zdravstva usmjerava nas na podizanje atmosfere kvalitetnog obavljanja poslova i postupanja s pacijentima.
NAŠ KRAJNJI CILJ JE LIJEPO SERVIRANO TOPLO JELO SA TOČNO PROPISANOM PREHRANOM ZA SVE BOLESNIKE!
„NEKA HRANA BUDE VAŠ LIJEK, A LIJEK VAŠA HRANA!“
PREHRAMBENE SMJERNICE
ULOGA PREHRANE U PREVENCIJI KARDIOVASKULARNIH BOLESTI
DIJETOTERAPIJA KOD BOLESTI BUBREGA
DIJETOTERAPIJA KOD BOLESTI JETRE
DJETOTERAPIJA KOD ŠEĆERNIH BOLESTI
DIJETOTERAPIJA KOD ULKUSA
DIJETOTERAPIJA KOD UPALNIH BOLESTI CRIJEVA
DIJETOTERAPIJA KOD DIVERTIKULOZE CRIJEVA